Kant-en-klaarmaaltijden, wie kent ze niet? De fabrikanten springen in op het gegeven dat veel mensen geen tijd hebben voor het bereiden van een warme maaltijd. In de supermarkt is daarom het aanbod erg groot en divers. Van maaltijden die je alleen maar op hoeft te warmen, tot maaltijdsalades. Maar hoe beoordeel je een kant-en-klaarmaaltijd? Ontdek alle tips!
Het voedingscentrum heeft een drietal tips hoe je een kant-en-klaarmaaltijd op gezondheid kunt beoordelen:
Wanneer een kant-en-klaarmaaltijd voldoet aan deze eisen, is de maaltijd enigszins gezond, maar de meeste kant-en-klaarmaaltijden bevatten weinig groente, weinig vezels, veel verzadigd vet en veel zout. Daarnaast loop je het risico dat een kant-en-klaarmaaltijd te veel voor jou is, waardoor je misschien meer eet dan je nodig hebt. Of een kant-en-klaarmaaltijd kan te weinig zijn, waardoor je honger blijft houden en vervolgens makkelijker grijpt naar ongezonde producten.
Deze bevatten over het algemeen diverse soorten groenten, vlees of vleesvervanging en een koolhydraatproduct, zoals rijst, aardappel, pasta of couscous. Waar je op kunt letten bij het nemen van een maaltijdsalade:
Hier kun je denken aan de verschillende soorten stamppotten, zoals boerenkool of zuurkool. Deze maaltijden bevatten vaak veel natrium. Natrium is een onderdeel van wat wij kennen als keukenzout, dat natrium samen met chloride vormt. Het kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid wanneer je hier te veel van binnen krijgt. Ook het vetpercentage in deze maaltijden ligt vaak aan de hoge kant door de toegevoegde spekjes en/of het andere vlees.
In kant-en-klare pastagerechten zit vaak weinig groente. Let daar eens op als je deze in je handen hebt. Naast dat ze vaak veel (verzadigd) vet bevatten door de saus die eraan is toegevoegd, bevatten ze ook veel zout. Onder de pastagerechten vallen ook de kant-en-klare lasagnes. Deze bevat naast vlees vaak ook een laagje kaas, wat een dubbele portie is. Omdat 50 gram kaas gelijk staat aan 1 portie (100 gram) vlees, krijg je hier snel te veel van binnen.
Wat erg opkomend is, zijn de kant-en-klare stoommaaltijden. Om alle groeten klaar te stomen, zet je de maaltijd zeven minuten in de oven. Hierdoor blijven veel vitamines en mineralen in de groente zitten. Wanneer je groente kookt of bakt, kunnen vitamines en mineralen verloren gaan. Met stomen blijven ze bestaan. Als je een stoommaaltijd kiest, neem er dan eentje met:
Neem eens een restje van de avondmaaltijd van thuis mee. Bereid wat extra eten voor dan je gebruikelijk doet, zodat je wat over is de volgende dag mee naar het werk kunt nemen. Ontdek deze gezonde maaltijdsalade met krieltjes.
Ontdek het receptKant-en-klaarmaaltijden zijn niet de meest gezonde keuze. Natuurlijk is een keer een kant-en-klaarmaaltijd nuttigen geen enkel probleem, als je maar weet waarop je moet letten. Wanneer je een kant-en-klaarmaaltijd gaat kopen, kan je het beste voor een maaltijdsalade of een stoommaaltijd kiezen. Deze bevatten over het algemeen meer groenten en minder zout. Gebruik daarbij bovenstaande richtlijnen, om te bepalen welke maaltijd je kiest.