Ria van Aperen, teamlid automatisering bij Martens, kampte met slaapproblemen. Ze bleek slaapapneu te hebben. Hierdoor kwam ze niet goed in haar diepe slaap terecht. Onderzoek en hulp verrichtten wonderen. Lees hieronder een vraaggesprek met Ria.
"Bij slaapapneu heb je vaak ademstops omdat je luchtweg dichtvalt als je te ontspannen raakt. Je krijgt dan een soort schrikreactie, waarbij je een beetje wakker wordt, en weer gaat ademen. Hierdoor kom je niet goed in je diepe slaap", zo leidt Ria het interview in.
Wanneer ben je je bewust geworden van het feit dat je slaapapneu hebt?
Na het slaaponderzoek dat ik kreeg vanuit het ziekenhuis. Ik dacht eerst dat het nog wel meeviel, maar het onderzoek wees iets anders uit.
Welke symptomen heb je ervaren voordat de diagnose werd gesteld?
Hoe verliep het proces van de diagnose van slaapapneu voor jou?
Bij de huisarts aangegeven dat ik vermoeid ben. Samen met de opmerking van de ademstops is er besloten tot een slaaponderzoek.
Is er een behandeling voor en heb je die ondergaan?
Behandeling is in principe levenslang, slaapapneu gaat niet vanzelf over. Er zijn meerdere behandelingen mogelijk, bijvoorbeeld middels een zogenoemd cpap-apparaat. Dit apparaat zorgt voor lichte overdruk in je luchtwegen. Dit zorgt ervoor dat als je luchtweg dichtvalt (waardoor een ademstop ontstaat), dat deze weer opengaat, en je dus blijft ademen. Op deze manier kom je beter in je diepe slaap.
Een soort beugel is ook mogelijk, die zorgt dat je kaak niet te ver terugvalt. Ook zijn er mensen die gebaat zijn bij een bepaalde operatie. Het hangt van de mate van slaapapneu en van de oorzaak af, wat de beste behandeling is. Voor mij was het echt de oplossing om met een cpap-apparaat te gaan slapen. Na een aantal dagen bedacht ik me: "Zo voelt het dus om uitgerust wakker te worden!"
Hoe heeft slaapapneu invloed gehad op je dagelijks functioneren, zowel op het werk als in je privéleven?
Voornamelijk vermoeidheid, slaperig overdag.
Welke stappen heb je ondernomen om je slaapkwaliteit te verbeteren.
Op tijd naar bed gaan of een keer uitslapen helpt niet tegen de gevolgen van slaapapneu, omdat de slaap die je dan krijgt alsnog niet van goede kwaliteit is. Je hebt dus echt een behandeling nodig. De stap die uiteindelijk goed hielp was gaan slapen met een cpap-apparaat.
Heb je tips voor collega's die mogelijk ook slaapapneu hebben of die hun slaapkwaliteit willen verbeteren?
Zeker in deze huidige drukke maatschappij: slapen is zeker geen zonde van je tijd. Probeer (voor zover mogelijk) aan genoeg, en kwalitatief goede slaap te komen. Lukt dat niet, trek aan de bel de huisarts. Bijvoorbeeld als je vermoedt dat je slaapproblemen hebt. Maar ook bij andere (vage) klachten, zoals vermoeidheid, kan een slaapprobleem de oorzaak daarvan zijn, zo besluit Ria.
Schroom niet en maak een afspraak met lifestylecoach Saskia Ploeg. Zo kom je tot belangrijke inzichten betreft je fitheid en welzijn op de werkvloer, en daarbuiten!